• ☰ MENU

Unelmien kilpailu Karibialla – St. Barths Catacup

St. Barth Cata Cup 2021

Unelmani purjehtia kovatasoinen Cata Cup Karibian turkoosissa vesissä Ranskalle kuuluvalla Saint Barthelemyn luksussaaren edustalla oli jo haudattu. Vuokravenekyselyihin ei vastattu, oman veneen kuljetus oli monimutkaista ja viimeisen päälle, täydellä ylläpidolla järjestetty kisa vaikutti olevan vain maailmanstaroille, ranskalaisille ja sisäpiiriläisille. Yllättäen viisi päivää ennen tapahtumaa puhelimeeni tuli viesti, tieusteltiin pääsenkö tuuraamaan loukkaantunutta sveitsiläisgastia. Vilkaisin lentolipun hintaa, lomasaldoa ja tulevan viikon työ- ja perhekalenteria. Arvion ettei ”pistetilanne” kotona riitä, mutta ehtisin kerätä vielä muutaman pisteen kylpyläyöllä. Helpointa ja järkevintä koronatilanteessakin olisi ilmoittaa ettei pääse, niin paljon säätämistä. Vastasin viestiin: ”Täältä tullaan, olen päivää ennen kisaa paikalla”.

Trooppinen luksussaari löytyi, samoin geneveläinen Viper-järvipurjehtja C2 vuokraveneineen (SUI-50). Todettiin ettei kumpikaan ole kisaillut niin isoissa valtameren aalloissa 10m/s kelissä ja lähdettiin totuttelemaan olosuhteisiin ja lieventämään epävarmuutta. Aallokko tuntui aluksi haasteelliselta tottumattomille etenkin sivutuulessa. Aallot heitteli kankeaa gastia trapetsilta, jatkopinna katkesi ja epävarmuus totuttelussa vaan lisääntyi.

Raid-kisaan lähdettiin nöyrin mielin ja parin päivän jälkeen aallot ei pelottanut enää niin paljoa. Neljän päivän kisailu tasaisesti rauhoittuvassa tuulessa sisälti päivittäin kaksi noin parin tunnin reittiä lähisaaria kiertäen. Navigointilaitteita ei tarvinnut harvassa saaristossa. Kareja ei ollut ja itsesuojeluvaisto piti huolen ettei liian läheltä rantakalliotyrskyjä ajettu. Pakollisena turvavarustuksena piti olla mm. taskupeili, jolla auringonvaloa heijastelemalla voi pulassa yrittää herättää pelastajien huomiota. Menestyksestä kilvoitteli 65 venekuntaa ja pääasiassa kisa oli tuttua, huippusiistiä Formula-18 raidvääntöä. Argentiinalaiset Formula-18 MM-mitalistit veivät voiton ennen ranskalaisia, sveitsiläisen GC32-tiimin ammattipurjehtijoita, joiden huonetovereina sain viikon viettää ja joiden kanssa järjestäjien tarjoaman vuokra-auton jaoimme. Oman paikkamme sveitsiläisen rahanpesujuristin kanssa tulosluettelossa löysimme neljänkympin paikkeilta.

Kisasponsorit piti huolen, että majoitus ja ruokahuolto oli laadukasta. Kisailtoina shampanjabaari oli auki ja livemusiikki soi. Mahtavat järjestelyt ja meininki juuri niin hienoa miltä videoissa näyttää.

Kisaan osallistuminen on meille härmäläisille kohtuullisen hankalaa. Spekuloitu kimppakontti Pohjolasta ei oikein toimi, koska arvottuja paikkoja on niin rajoitetusti. Kilpailunjärjestäjät ja sponsorit haluaa pitää tapahtuman kovatasoisena, mutta myös kansainvälisenä, joten suomalaisilla on erityinen mahdollisuus järjestettyyn arpaonneen. Muistakaa laittaa arpa vetämään keväällä ilmoittautumisajankohtana. Varagasti löytyy tarvittaessa kyllä, vaikka pikakomennuksella muutama päivä ennen tapahtumaa 😉.

Kuva: Pierric Contin

Kuva: Pierric Contin

Kuva: Amis St. Barth

Kuva: Anssi Muikku